Thursday, March 24, 2011

Ο ελιτισμός από την καλή… κι από την ανάποδη..

Πόσες μέρες πέρασαν; 5-6 μετά τις εκλογές;

Ανταλλαγές «πυρών», εγωισμοί, ανεπίτρεπτοι χαρακτηρισμοί, ηγετικές και ελιτίστικες συμπεριφορές, διαγωνισμοί επιστημοσύνης και αγωνιστικότητας, ακόμη δεν αρχίσαμε…

Κατά τη λαϊκή ρήση «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα», παρακολουθούμε έκπληκτοι τις τελευταίες ημέρες τη διαμάχη δύο «αρχαιολογικών blogs» για τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΕΑ!!!

Απ’ τη μια έχουμε τον gkav, ο οποίος, αν και δεν είναι πλέον μέλος του ΣΕΑ, επικρίνει την ΕΣΔΑ, που με την απόφαση των μελών της να «ανοίξει» τον σύλλογο στους ΙΔΑΧ και να συνεργαστεί με αλεξιπτωτιστές, τυχαίους και ανάξιους, μη αρχαιολόγους, τελικά έδωσε τα «κλειδιά» του συλλόγου στην ΕΑΚ, που, κατά τη γνώμη του, αποτελείται κατά κύριο λόγο από το ίδιο μείγμα μη αρχαιολόγων εργατοπατέρων και που επιπρόσθετα έχει την πρόθεση να γελοιοποιήσει τον σύλλογο, σύροντάς τον σε ακτιβιστικά happenings.

Από την άλλη, σηκώνει το γάντι ο διαχειριστής του blog που υποστηρίζει την ΕΑΚ και κατηγορεί τον gkav για ελιτισμό, τελικά όμως σπεύδει να του απαντήσει, επιδεικνύοντας τους μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους και τη διάκριση μελών της ΕΑΚ στον γραπτό διαγωνισμό του 2004, μελών, που μάλιστα «βρίσκονται στην πρώτη δωδεκάδα τους» και που έχουν επίσης, ένα επιπλέον προσόν: συνδυάζουν τον ακτιβισμό με την επιστήμη… Γι’ αυτό, όπως επισημαίνεται, ο ΣΕΑ είναι «στα καλύτερα χέρια», καθώς η ΕΑΚ είναι «πρώτη δύναμη, εγγυητής της διαφάνειας και της πάλης».

Εμείς δεν επιθυμούμε να πάρουμε μέρος στη διαμάχη «του καλού και του κακού», άλλωστε, όπως λέει κι ο ποιητής, «πού να μαζεύεις τα χίλια κομματάκια του κάθε ανθρώπου»… Οφείλουμε, όμως, μιας και οι δύο αναφέρονται στη ΝΕΚΙΑ, να πούμε δύο πράγματα, σύμφωνα με τη δική μας ανάγνωση αυτής της διαμάχης:

Συνάδελφοι (γιατί για μας, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ είναι ΟΛΟΙ),

       ο Σύλλογος δεν ανήκει σε κανέναν περισσότερο ή λιγότερο, μα σε όλα τα μέλη του, αρέσει δεν αρέσει, είτε στους μεν, είτε στους δε. Από την πλευρά μας, μιας και ο gkav αναφέρθηκε στην ευθύνη της ΝΕΚΙΑ, εξακολουθούμε αταλάντευτα να υποστηρίζουμε το συλλογικό καλό και την επίλυση των κλαδικών προβλημάτων και μας ενδιαφέρει μόνο το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση συνολικά για τους συναδέλφους αρχαιολόγους και όχι το πώς θα μοιραστεί μια φαντασιακή εξουσία στα πλαίσια της διαχείρισης ενός Συλλόγου.

Καλώς ή κακώς, δεν μπορεί κανείς συνάδελφος να ταξιδέψει στον χρόνο και να λάβει μέρος στον Ένδοξο Διαγωνισμό του 1993, ούτε ευθύνεται για τη μη θέσπιση ενός σταθερού και τακτικού συστήματος πρόσληψης αρχαιολόγων στο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε είναι υποχρεωμένος να περνά από Ιερά Εξέταση και να αποδεικνύει μονίμως σε μια αρχαιολογική αλλά και συνδικαλιστική ελίτ, είτε την αγωνιστικότητά του, είτε την επιστημονικότητά του. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών, στελεχώνεται από συναδέλφους, οι οποίοι εισήχθησαν με διαφορετικά καθεστώτα και αυτό καθόλου δεν ορίζει την επιστημονική ή υπαλληλική τους επάρκεια.

Από κει και πέρα, η ΝΕΚΙΑ πάντα νηφάλια θα προτείνει συνθέσεις που θα προωθούν την θέση των αρχαιολόγων και όχι των κατά φαντασία Ναπολεόντων της ελληνικής αρχαιολογίας. Απαιτείται αλλαγή στάσης και νοοτροπίας ΟΛΩΝ όσων θεωρούν κτήμα τους, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, είτε τον Σύλλογο, είτε την αρχαιολογική γνώση, είτε την προστασία των μνημείων, είτε την πάλη για τις διεκδικήσεις του κλάδου, δρώντας και μιλώντας υποκριτικά, υποτιμητικά και υπεροπτικά.

Καταδικάζουμε κάθε ελιτίστικη και αρχηγική συμπεριφορά που εκδηλώνεται, απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Αυτές οι πληγές μέσα στον σύλλογο δυστυχώς δεν λένε να κλείσουν... Και φυσικά, όσο μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί που εξαπέλυσε ο gkav για συναδέλφους αρχαιολόγους, άλλο τόσο διαφωνούμε και με εξωθεσμικές πρακτικές της ΕΑΚ, που λίγο πριν τη συγκρότηση του νέου ΔΣ, ως άλλος ΣΕΑ που κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν, καλεί συναδέλφους που εκκρεμεί η οριστική τους τοποθέτηση, να στείλουν αιτήσεις προτίμησης, όχι μόνο στη Διεύθυνση Διοικητικού, αλλά και στο προσωπικό e-mail της εκπροσώπου της ΕΑΚ στο Υπηρεσιακό!!! Αλήθεια, αυτήν την ενημέρωση προς τους συναδέλφους θα αδυνατούσε να την κάνει σε λίγες μέρες ο ΣΕΑ, μέσω του νέου του ΔΣ;

Και μια διευκρίνιση: Η ΝΕΚΙΑ, δεν επιθυμεί την αλλαγή επωνυμίας του ΣΕΑ για να συρρικνωθεί ο σύλλογος, όπως το εννοεί ο gkav, αλλά γιατί θεωρεί παρωχημένο ένας επαγγελματικός αλλά και επιστημονικός σύλλογος να προσδιορίζεται σήμερα με βάση την καταγωγή και εθνικότητα των μελών του. Αντιθέτως, μάλιστα, η ΝΕΚΙΑ προτείνει ο σύλλογος να διευρυνθεί, προκειμένου να ισχυροποιηθεί και να αποτελέσει έναν δυναμικό συνομιλητή του Υπουργείου και να πάψει να είναι ο μοναχικός, φτωχός συγγενής, που μαθαίνει τελευταίος τις προθέσεις του.

Για μας, ο ΣΕΑ είναι ένα σώμα που πρέπει να βρει τον εαυτό του και τον βηματισμό του, να ισορροπήσει και να συνθέσει, να εκτεθεί δημιουργικά και να πρωτοπορήσει, για να μπορέσει να βοηθήσει τα μέλη του και συνεπακόλουθα τα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά, τον τόπο, την ποιότητα ζωής, τους συμπολίτες μας και, εν τέλει, την καθημερινότητα όλων μας.

«Σκέψου η ζωή να τραβάει τον δρόμο της,
κι εσύ να λείπεις…»

No comments:

Nekia
NEKIA