Tuesday, March 15, 2011

Εκλογές ΣΕΑ 18-3-2011: Οι Θέσεις της Νέας Κίνησης Αρχαιολόγων

Για τη ΝΕ.ΚΙ.Α:

Στη Νέα Κίνηση Αρχαιολόγων ξεκινήσαμε όλοι από μια κοινή αφετηρία: Είμαστε φίλοι και συνεργάτες, που μοιράζονται κοινές ανησυχίες. Έχουμε όμως και την επίγνωση, πως προφανώς δεν μπορούμε εμείς να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου. Ως μάχιμοι αρχαιολόγοι, δεν είμαστε –και ούτε θέλουμε να γίνουμε- επαγγελματίες συνδικαλιστές, γι’ αυτό και ο λόγος μας δεν εγκλωβίζεται σε εύκολα και ανέξοδα συνδικαλιστικά τσιτάτα, που ποτέ δεν μιλούν για την ουσία, δεν κρυβόμαστε πίσω από τον εύηχο και άκαμπτο καταγγελτικό λόγο, που δεν προτείνει λύσεις και δεν χρησιμοποιούμε ως μέσο το κουτσομπολιό και την υπονόμευση άλλων συναδέλφων, προκειμένου για τη δική μας «παραταξιακή» επιβίωση.

Παρόλο που πολλοί προσπάθησαν, ατυχώς μάλλον, να μας χρωματίσουν, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι, η ΝΕΚΙΑ διέπεται από καθαρή πολιτική σκέψη, δεν υπακούει όμως ούτε σε «γραμμές», ούτε φέρει άλλου είδους κομματικές ή συντεχνιακές εξαρτήσεις. Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την εναλλαξιμότητα των μελών του συνδυασμού μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ, προκειμένου όλοι όσοι συμμετέχουν στη ΝΕΚΙΑ να αποκτήσουν αυτήν την εμπειρία και να έχει ο κάθε συνάδελφος την ευκαιρία να συμβάλει ενεργά με τις δικές του ιδέες στη λήψη αποφάσεων.

Όπως αποδείξαμε και κατά τη θητεία μας στο προηγούμενο ΔΣ, έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε, να προσπαθήσουμε και να παλέψουμε, μαζί με όσους συναδέλφους έχουν την ίδια διάθεση, για τη βελτίωση της εργασιακής μας πραγματικότητας, για τη διεκδίκηση αυτονόητων και δίκαιων αιτημάτων,
για την εξωστρέφεια του κλάδου και για την αλλαγή παλιών ελιτίστικων νοοτροπιών και αντιλήψεων.

Για τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τις διεκδικήσεις μας:

Η ΝΕΚΙΑ δεν αγωνιά και δεν προσπαθεί μόνο για τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματα του κλάδου, αλλά και για την προβληματική λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, από την οποία πηγάζουν πολλά δίκαια αιτήματα και απαιτήσεις των πολιτών, οι οποίοι συχνά διαμαρτύρονται και δυσανασχετούν, φοβούνται και ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους. Η ελλιπής ενημέρωση που έχουν για τα δικαιώματά τους, η μακροχρόνια δέσμευση ιδιοκτησιών, η μη καταβολή οφειλόμενων αποζημιώσεων, η μη νόμιμη πρακτική της αυτοχρηματοδότησης δοκιμαστικών ανασκαφών πριν ακόμη από τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, οι απίστευτες χρονικές καθυστερήσεις, οι υποστελεχωμένες, ανοργάνωτες και υποχρηματοδοτούμενες εφορείες αρχαιοτήτων, οι μονίμως ανυπέρβλητες αδυναμίες της Κεντρικής Υπηρεσίας, κάνουν τους αρχαιολόγους τελικά αποδέκτες της δικαιολογημένης αγανάκτησης και αντίδρασης των πολιτών, αφού ουσιαστικά εκπροσωπούμε στα μάτια τους το ασυνεπές κράτος, χωρίς μάλιστα να αντιδρούμε απέναντι στα κακώς κείμενα όσο δυναμικά θα έπρεπε.

Σταθερά στηρίζουμε την ελεύθερη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στην πολιτισμική αλλά και στη διοικητική πληροφορία που τους αφορά και θεωρούμε πως ο ΣΕΑ θα πρέπει σταθερά να πιέζει την Κεντρική Υπηρεσία να αναλάβει τις ευθύνες της για την κακή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (με υπομνήματα, δημοσιεύματα, έκθεση και όχι κουκούλωμα των προβλημάτων). Εξαιτίας, μάλιστα, της διαρκούς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, χρόνια τώρα η λειτουργία της Υπηρεσίας στηρίζεται στη δική μας φιλοτιμία και στις προσωπικές μας προσπάθειες να υπερνικηθούν τα εμπόδια, αλλά και στην παγιωμένη αντίληψη ότι κάνουμε αυτή τη δουλειά για την επιστήμη και τη δόξα κι όχι για τη διαβίωση μας. Η ανύπαρκτη αντίδρασή μας όμως απέναντι σε αυτήν τη διαμορφωμένη κατάσταση, ουσιαστικά εξυπηρετεί τη διαιώνισή της, αφού το Υπουργείο απλά βολεύεται και συνεχίζει την ίδια τακτική, προχωρώντας σε περαιτέρω απαξίωση του επαγγέλματός μας (πενιχροί μισθοί, περιορισμός οδοιπορικών, φτωχά μέσα, εξοπλισμός και υλικοτεχνική υποδομή, επιλεκτική περικοπή εκπαιδευτικών αδειών και επιδημιών, μετακινήσεις συναδέλφων σε άλλες υπηρεσίες χωρίς προειδοποίηση, κλπ).

Αλήθεια, για πόσο καιρό θα πρέπει να αποδεχόμαστε την εξευτελιστική πραγματικότητα, για το έργο που έχει παραχθεί και συνεχίζει να παράγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, της τρίτης χαμηλότερα αμειβόμενης επαγγελματικής ομάδας από το Ελληνικό Δημόσιο;

Δεν πρέπει να μας αφήνει ασυγκίνητους το γεγονός ότι τόσοι συνάδελφοι και συνεργάτες μας είναι πλέον εκτός δουλειάς, εξαιτίας των ελάχιστων πλέον συμβάσεων αλλά και των περιορισμών που θέτει το 24μηνο. Άνθρωποι όχι απλά με γνώση και εμπειρία αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία, έχουν οδηγηθεί σε ανεργία, τη στιγμή που η ίδια η Υπηρεσία είχε επενδύσει πάνω τους, ώστε να αποκτήσει στελέχη με εμπειρία. Κατάργηση του 24μηνου τώρα.

Είναι αυτονόητη η παροχή της δυνατότητας πλήρους διοικητικής εξέλιξης στους συναδέλφους ΙΔΑΧ και η μετατροπή των συμβάσεών τους σε δημοσίου δικαίου, προκειμένου, εκτός των άλλων, να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο της διαφορετικής αντιμετώπισής τους από μονίμους συναδέλφους, που δυστυχώς υφίσταται ακόμη, σα να μην πέρασε μια μέρα από τότε που εργάζονταν ακόμη ως έκτακτοι. Προφανώς και ΔΕΝ είναι ακόμη όλοι ίσοι και προφανώς παρατηρούνται ακόμη νοσηρές και ελιτίστικες συμπεριφορές, από συναδέλφους, που προφανώς στερούνται κοινής λογικής και αίσθησης δικαιοσύνης. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το αυτονόητο.

Η επίσης αυτονόητη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα δημόσια έργα συναδέλφων, που πλέον είναι μόνιμοι ή ΙΔΑΧ, δεν έχει γίνει ως σήμερα και «όλως τυχαίως» προωθείται παραμονές εκλογών του Σ.Ε.Α., παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις από ορισμένα μέλη του Δ.Σ. όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι απαράδεκτο, προσβλητικό και πρωτίστως άδικο να μην έχει γίνει τίποτα εδώ και πέντε χρόνια.

Για τις «δικές μας» ευθύνες

Η εμμονή αρκετών ακόμη συναδέλφων στην περιχαράκωση ενός κλάδου, που υπερέχει έναντι των υπολοίπων, δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και εμείς ως ΝΕΚΙΑ την καταδικάζουμε. Όσο αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, τόσο οι αποφάσεις που μας αφορούν θα λαμβάνονται από τις πολιτικές ηγεσίες, την ώρα που εμείς θα τσακωνόμαστε για την καρέκλα του προϊσταμένου, για τη δημοσίευση του υλικού που «μας ανήκει», για την επιστημονική κατάρτιση του νεότερου συναδέλφου ή για τον αριθμό των άρθρων που γράψαμε και των ανασκαφών που κάναμε. Οι ισοπεδωτικές πολιτικές που έρχονται μας θέλουν όλους μαζί και δεν θα ανακοπούν από την προσπάθεια διατήρησης του μικρόκοσμου που έχει ο καθένας από εμάς.

Το νέο Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί φοβικά, να ανοίξει επιτέλους, αλλά και να κλείσει εντός της θητείας του, τη συζήτηση για τη διεύρυνση και τη συνύπαρξη του Συλλόγου με συλλόγους συναδέλφων που διέπονται και από άλλες εργασιακές σχέσεις ή που εργάζονται και σε άλλους φορείς, πλην του ΥΠΠΟΤ. Αυτό θα αποτελέσει και την αρχή για την ισχυροποίηση του κλάδου, που θα πρέπει επιτέλους να μάθει να λειτουργεί ως δυναμικός συνομιλητής του Υπουργείου και όχι ως φτωχός συγγενής. Δεν μας αναλογεί η «χλιαρή» έως αθόρυβη, μοναχική παρουσία που είχε ο Σύλλογος μέχρι σήμερα. Παράλληλα, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την επωνυμία του Συλλόγου. Θεωρούμε παρωχημένο ένας επαγγελματικός αλλά και επιστημονικός σύλλογος να προσδιορίζεται σήμερα με βάση την καταγωγή και εθνικότητα των μελών του.

Για τον ρόλο των αρχαιολόγων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι:

Το έργο που καθημερινά επιτελούν οι αρχαιολόγοι είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό, αλλά δεν αρκεί αυτό να το λέμε και να το διαπιστώνουμε μόνο μεταξύ μας. Χρειάζεται να το δείξουμε, να το αποδείξουμε, να το φωνάξουμε, να το μοιραστούμε, να το επικοινωνήσουμε και, εν τέλει, με αυτόν τρόπο να το υπερασπιστούμε. Ο πολιτιστικός πλούτος που διαχειριζόμαστε καθημερινά δεν μας ανήκει. Η ΝΕΚΙΑ πιστεύει, πως οι αρχαιολόγοι πρέπει να δώσουν το στίγμα τους και να πρωταγωνιστήσουν σε ανταποδοτικές προς την κοινωνία δράσεις, σε δημιουργικές παρεμβάσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, να λάβουν πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις σε σχολεία, δήμους, κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, μετανάστες, ανέργους, ΑμΕΑ, κλπ) όσο μπορούμε, είτε όλοι μαζί, είτε με συνεργασίες, είτε κατά Εφορείες, είτε ο καθένας χωριστά. Με τέτοιες δράσεις υπηρετείται ακόμη καλύτερα ο στόχος της ευρύτερης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τρόπο ολιστικό και δημιουργικό. Άλλωστε, η καλύτερη προστασία για τα μνημεία και τα μουσεία μας, είναι να ενταχθούν ενεργά στη ζωή όλων, να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες και να σφύζουν από ζωή.

Ο ΣΕΑ, εκτός της συνδικαλιστικής του δράσης θα μπορούσε, πιστεύουμε, με πολλούς τρόπους να προκαλέσει, να στηρίξει και να υιοθετήσει τέτοιες πρωτοβουλίες (πχ με δελτία τύπου, φιλοξενία των δράσεων στην ιστοσελίδα του, μικρές και εφικτές χρηματοδοτήσεις, κλπ). Θα μπορούσε επίσης με τρόπο απόλυτο να διεκδικήσει την ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλων των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, να συνεργαστεί με εθελοντικές οργανώσεις και δίκτυα πολιτών που ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά πράγματα, να διοργανώσει με τη συμμετοχή των μελών του τοπικές ημερίδες ενημέρωσης ή και εθελοντικές ξεναγήσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, να προχωρήσει σε κάποια έντυπη ή ηλεκτρονική περιοδική έκδοση για την παρουσίαση το έργου της Υπηρεσίας στο κοινό, να επιδιώξει στενότερη επαφή με τις πανεπιστημιακές σχολές και το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ενταχθεί ειδικό μάθημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κλπ. Για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντική η εκπαιδευτική διαδικασία για την επαφή των νέων πολιτών με την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαμόρφωση συνείδησης σεβασμού προς το ιστορικό παρελθόν (χωρίς πατριδοκαπηλικές κορώνες). Ιδέες υπάρχουν. Πρέπει όμως να υπάρχει η βούληση και η ενεργός συμμετοχή όλων –ή έστω των περισσότερων- μελών του ΔΣ, προκειμένου οι ιδέες να γίνουν πράξη.

Ως πρώτο βήμα, η ΝΕΚΙΑ έχει προτείνει ήδη τη δημιουργία ενός Forum στον ιστότοπο του ΣΕΑ, όπου θα μπορούμε όλοι οι συνάδελφοι να ανταλλάσσουμε απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες, προς μια καλύτερη και πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ μας, ένα ακόμη μέσο διαλόγου, σκέψης και κριτικής για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο μας και μας αφορούν. Ήδη μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα κληθούμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις, εν όψει του Νέου Οργανισμού, θα πρέπει να επιβιώσουμε στις Υπηρεσίες μας σε ακόμη σκληρότερες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και έλλειψης προσωπικού.

Συνάδελφοι,

όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομική και εργασιακή συγκυρία που βιώνουμε είναι δύσκολη. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποτρέπει από τις διεκδικήσεις μας, τις προσδοκίες και τα οράματα που δικαιούμαστε να έχουμε ως μάχιμοι αρχαιολόγοι αλλά και ως ενεργοί πολίτες. Εν όψει των εκλογών του Σ.Ε.Α. στις 18-3-2011, καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν τους ίδιους με εμάς στόχους και προβληματισμούς και θέλουν να γίνει ο κλάδος μας πιο εξωστρεφής, συλλογικός και δημιουργικός να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΝΕ.ΚΙ.Α. Οι αγώνες και τα αιτήματά μας έχουν συνέχεια και απαιτούν λόγο πάντα καθαρό, ευθύ και ανεξάρτητο.

15-3-2011         ΝΕ.ΚΙ.Α


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αθανασίου Δημήτριος (ΛΔ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Αργυρόπουλος Βασίλειος (ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Βρεττού Ειρήνη (Β΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Δημάκη Ιωάννα (ΚΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Καραγιαννάκης Ευστράτιος (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων)

Κυριαζής - Γουβέλης Άρης (Β΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Λιώνης Δέδες (Β΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Μαυροκεφαλίδης Ιωάννης (Γ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Παναγιωτόπουλος Εμμανουήλ (Γ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Παρράς Δημήτριος (Δ/νση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών)

Σβανά Ειρήνη (Γ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Σολωμού Ελισσάβετ (ΚΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Σταντζούρης Πασχάλης (7η Ε.Β.Α.)

Τσαραβόπουλος Άρης (ΚΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Φαρμάκη Μαρία (ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.)

Χατζηιωαννίδης Αλεξανδρος (9η Ε.Β.Α.)

No comments:

Nekia
NEKIA