Monday, October 6, 2008

Η ΝΕΚΙΑ στη ΓΣ του ΣΕΑ, 9-6-2008

Νέα Κίνηση Αρχαιολόγων


Συνάδελφοι-ισσες,

Με αφορμή την έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου, η ΝΕΚΙΑ θεωρεί ως θετικό το γεγονός πως το ΔΣ του ΣΕΑ αποφάσισε έστω και με καθυστέρηση να συζητηθούν τα χρόνια και επίκαιρα προβλήματα του κλάδου. Η συζήτηση όμως τόσο σοβαρών ζητημάτων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο την τρέχουσα επικαιρότητα και αποσπασματικά. Η περιστολή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εκβιαστική εφαρμογή όρων της «ελεύθερης αγοράς», από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, απαιτούν συγκροτημένη πολιτική αντίδραση και συστηματική διεκδίκηση. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις πανελλαδικές απεργίες έδωσε τις πρώτες απαντήσεις. Σημειώνουμε, ότι ο ΣΕΑ δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία, εκτός κι αν μια χαλαρή ανακοίνωση συμμετοχής στις απεργίες που προκηρύσσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θεωρείται αρκετή.

Τα προβλήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι γνωστά σε όλους μας: α) χρόνια υποστελέχωση, β) οικονομική δυσανεξία, γ) γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δ) ανορθολογική κατανομή ανθρώπινων πόρων και υλικών. Η συζήτηση δεν έχει ανοίξει ακόμα αν και ορισμένοι με στρεβλό τρόπο, επιχειρούν να χειραγωγήσουν συνειδήσεις. Θυμίζουμε στους συναδέλφους πως στις αρχές του έτους διεκδικούσαμε:

- την ουσιαστική αύξηση των αποδοχών μας, στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου.
- την αύξηση του αρχαιολογικού επιδόματος στα 400 ευρώ
- τον εκσυγχρονισμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και την αύξηση των κονδυλίων προς
το ΥΠΠΟ.
- τη διοικητική εξέλιξη των συναδέλφων αορίστου χρόνου και τη λειτουργική τους ένταξη στη
δημόσια διοίκηση
- την αλλαγή των επαχθών για τους πολίτες διατάξεων του ν.3028/02 με ταυτόχρονη
βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
- την άμεση αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων που εργάζονταν στα δημόσια
έργα
- την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και των «εργαζομένων»
στο πρόγραμμα STAGE
- τη συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων
καθώς και την εισαγωγή της αρχαιολογίας ως γνωστικού αντικειμένου στην εκπαίδευση.

Συνάδελφοι-ισσες,

το ζήτημα της μετατροπής του νέου μουσείου Ακροπόλεως σε ΝΠΔΔ είναι σημαντικό.
Όμως στη δική μας κλίμακα αξιολόγησης, σημαντικά θέματα είναι η οικονομική μας δυσπραγία και η δυσλειτουργία του θεσμικού πλαισίου, και αυτά θα έπρεπε να αποτελούν εφαλτήριο αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου. Επιδιώκουμε τακτικές γενικές συνελεύσεις, όπως εξάλλου προβλέπεται από το καταστατικό, και όχι έκτακτες με αφορμή κάποιες υπουργικές αποφάσεις. Η ΝΕΚΙΑ καλεί όλους τους συναδέλφους σε μια συζήτηση πολιτική, που θα γίνεται με όρους πολιτικής διαχείρισης και που θα καθορίσει συγκεκριμένα προστάγματα για τον σύλλογο.

Αθήνα, 9-6-2008

No comments:

Nekia
NEKIA