Friday, May 27, 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ Π.Δ. 164/2004

ΠΡΟΣ: Συντάκτες εργατικού, εσωτερικών, πολιτιστικού

Σας καλούμε τη Δευτέρα 30 Μάη στη 1 μ. στο αμφιθέατρο της ΑΔΕΔΥ
(Φιλελλήνων και Ψύλλα 2 Αθήνα)
σε κοινή συνέντευξη τύπου των σωματείων που συνυπογράφουν το κάλεσμα

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εδώ και δεκαετίες, αντί να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, χρησιμοποιούνται συμβασιούχοι, με πρόφαση την κάλυψη εκτάκτων, αλλά στην πραγματικότητα για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών.

Σαν να μην έφτανε το πολυετές καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας, με τους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του ΠΔ 164/2004 (ευρύτερα γνωστό ως «Π.Δ. Παυλόπουλου»), εργαζόμενοι με πολλά έτη προϋπηρεσίας και συχνά με ειδικευμένες δεξιότητες και σπουδές στερούνται πλέον και το δικαίωμα στην εργασία. Η προϋπηρεσία, η εμπειρία και η υψηλή εξειδίκευση, που αποκτούν οι εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας, αντί να θεωρούνται προσόντα για πρόσληψη, μετατρέπονται σε μειονέκτημα για τον εργαζόμενο, αποτελώντας -κατά παγκόσμια πρωτοτυπία- λόγο και αιτία απόλυσης.

Ο ζυγός του 24μήνου στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στους χιλιάδες συμβασιούχους ανά την επικράτεια, ωστόσο δυσχεραίνει το έργο και της ίδιας της Πολιτείας. Σε εποχή που ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση πόρων, με την πάροδο 24 μηνών στερείται των υπηρεσιών του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού της. Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τίποτε άλλο από παραλογισμός. Παραλογισμός επίσης είναι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, κάθε 24 μήνες να επιβαρύνεται το δημόσιο με τα ίδια έξοδα κατάρτισης του νέου προσωπικού, προκειμένου αυτό να γίνει παραγωγικό, έχοντας απομακρύνει τους έμπειρους εργαζόμενους, στους οποίους το ίδιο το δημόσιο έχει επενδύσει.

Ας σημειωθεί ότι φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ της χώρας επενδύουν 4 ή 2 χρόνια από τη ζωή τους, προκειμένου να αποκτήσουν το πτυχίο τους, και όταν βγουν στην αγορά εργασίας έχουν συνολικά δύο χρόνια στη διάθεσή τους για να ασκήσουν το επάγγελμα το οποίο σπούδασαν. Πώς αλλιώς να ονομαστεί η κατάσταση αυτή, από "απαξίωση των σπουδών και των σχολών"; Πώς αλλιώς να ονομαστεί, από "ευτελισμό μιας σειράς ειδικοτήτων" και, προφανώς, "σύνθλιψη των ονείρων των φοιτητών και των σπουδαστών"; Πώς αλλιώς να ονομαστεί, από "παραλογισμός";


Θεωρούμε τις συγκεκριμένες διατάξεις του Π.Δ. 164/04 ως ευθεία επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, ως αντικοινωνική πράξη, η οποία έρχεται, με τη σφραγίδα του νόμου, να στερήσει από μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία.


Κι αν ο δρόμος για την κατάκτηση της ζητούμενης μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους μοιάζει σήμερα πολύ μακρινός, κι αν οι προσλήψεις τού μόνιμου προσωπικού -υπό τις επιταγές και τις ευλογίες του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.- έχουν μειωθεί δραματικά, (1 μονιμοποίηση για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις!), κι αν ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ανερυθρίαστα ότι θα περιορίσει τις συμβάσεις του Δημοσίου στο μισό (!) και απειλεί με απόλυση ακόμη και τους αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι, μισοαπασχολούμενοι και υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι-πρώην συμβασιούχοι του Δημοσίου δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη. Συναδελφικά, οργανωμένα, αισιόδοξα, μετατρέπουμε το ξεκάθαρο και καθολικό αίτημά μας για την κατάργηση του 24μήνου, σε βήμα διεκδίκησης όλων των δικαιωμάτων μας.

Τα αντεργατικά νομοθετήματα και η εν γένει αντιλαϊκή πολιτική θα αλλάξουν μόνο με τις δικές μας μαζικές κινητοποιήσεις, μόνο με τη δική μας συσπείρωση γύρω από τους Συλλόγους και τα Σωματεία μας, μόνο με την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τον κοινό αγώνα που θα αναπτυχθεί από αυτά.


Συστρατευόμαστε ενάντια στις άδικες, αντεργατικές, περιοριστικές διατάξεις του Π.Δ. Παυλόπουλου! Αγώνας αποφασισμένος, μαζικός, ενιαίος!

Στη Συνέντευξη τύπου θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από:

• Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο
• τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Παν/μίου Αθηνών
• το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΕΚ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΏΝ ΧΩΡΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ – ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠ.ΠΟ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΤΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ

No comments:

Nekia
NEKIA