Thursday, February 17, 2011

ΝΕ.ΚΙ.Α: Απολογισμός θητείας, θέσεις και προτάσεις

Η λήξη της θητείας του παρόντος ΔΣ του ΣΕΑ συνεπάγεται την κατάθεση του απολογισμού των ενεργειών και πρωτοβουλιών που αναλάβαμε όλοι και κάθε εκπρόσωπος ξεχωριστά. Ο απολογισμός της ΝΕΚΙΑ για αυτή τη θητεία, σε συνάρτηση με τις γενικότερες θέσεις και προτάσεις που παραθέτει, είναι ο ακόλουθος:

 Η προϋπηρεσία συναδέλφων, που πλέον είναι μόνιμοι ή ΙΔΑΧ, δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί μισθολογικά, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΝΕΚΙΑ και τη συνολική στήριξη του ΣΕΑ, γεγονός που αποτελεί προσβολή προς το αρχαιολογικό έργο που έχει επιτελεστεί, απαξίωση και αδικία για τον κόπο των αρχαιολόγων και με πολύ απλά λόγια προκαλεί ντροπή για τις πολιτικές ηγεσίες ήδη από το 2006.

 Η προσπάθεια να υπάρξει μια ειλικρινής επικοινωνία με τους συναδέλφους του ΣΕΚΑ κατέστησε δυνατή την έναρξη συνεργασίας και υποστήριξης από τον ΣΕΑ στα αυτονόητα και δίκαια αιτήματα των εκτάκτων συναδέλφων, όπως είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας και των ειδικών γνώσεων υπέρ των μνημείων χωρίς τον 24μηνο ασφυκτικό περιορισμό αλλά και χωρίς εμπαιγμό και πώληση ελπίδας.

 Η εναλλαγή των προσώπων στην αντιπροσώπευση της ΝΕΚΙΑ στο ΔΣ του ΣΕΑ, που αποτελεί πλέον μόνιμη δέσμευσή μας, προσέφερε τη δυνατότητα απόκτησης κρίσιμης εμπειρίας αλλά και χώρο να εκφραστούν ελεύθερα οι απόψεις μας χωρίς εξαρτήσεις και στρογγυλέματα, χωρίς συμπλέγματα του παρελθόντος με τρόπο πραγματικά συνθετικό. Η ενεργός συμμετοχή μας σε θέματα όπως η διεκδίκηση αναγνώρισης της προϋπηρεσίας στα έργα, οι εκπαιδευτικές άδειες, ο νόμος για τις ξεναγήσεις κ.ά. αποδεικνύουν στην πράξη διάθεση συνεργασίας χωρίς όρους.

 Η πρωτοβουλία της ΝΕΚΙΑ για τη διάθεση των βιβλίων του ΤΑΠΑ έτυχε της συνολικής υποστήριξης όλων των μελών του ΔΣ και απέτρεψε ένα επιστημονικό έγκλημα, όπως ήταν η διαδικασία πολτοποίησης, παρέχοντας συγχρόνως μερικά ακόμη εργαλεία δουλειάς στους αρχαιολόγους. Παραμένει αιτούμενο το δικαίωμα να λαμβάνουν τα βιβλία του ΤΑΠΑ όλοι οι αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας.

 Ο αντίκτυπος των προτάσεων του ΣΕΑ και παρά την πρόθεση εξωστρέφειας ήταν πολύ μικρή στις Εφορείες, καθώς είναι αρκετές οι περιπτώσεις, όπου στρεβλώσεις σε θέματα επιστημονικά και συμπεριφορές μεταξύ συναδέλφων παραμένουν αδικαιολόγητα αξεπέραστες. Η οριστική απαλλαγή από γνωστές νοοτροπίες του παρελθόντος αποτελεί υποχρέωση και δεν είναι στην ευχέρεια του καθενός.

 Η μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΑΧ σε δημοσίου δικαίου αποτελεί αιτούμενο προς την επόμενη αναθεωρητική βουλή. Μέχρι τότε είναι αυτονόητη η παροχή της δυνατότητας πλήρους διοικητικής εξέλιξης.

 Η φημολογούμενη αύξηση των αποδοχών μας με παράλληλη ενσωμάτωση του ήδη μειωμένου αρχαιολογικού επιδόματος στον βασικό μισθό στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου αποδεικνύει πως όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν με απόλυτη περιφρόνηση τους αρχαιολόγους και το έργο τους, κατατάσσοντάς τους στην τρίτη χαμηλότερα αμοιβόμενη επαγγελματική ομάδα δημοσίων υπαλλήλων. Δίκαιες αμοιβές και καταβολή των οδοιπορικών αποζημιώσεων αποτελούν αυτονόητες και διαρκείς διεκδικήσεις.

 Σχετικά με τον Νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΤ προτείνουμε τη δημιουργία άμεσα ομάδας εργασίας που θα εργαστεί πριν ή παράλληλα με την επιτροπή του υπουργείου και θα αναλάβει την ευθύνη των προτάσεών της. Η συνήθης πρακτική τη «δημόσιας διαβούλευσης» βάσει ουσιαστικά ειλημμένων αποφάσεων έχει ήδη αποδείξει, πως το εύρος ουσιαστικών παρεμβάσεων είναι τελικά πολύ μικρό.

 Οι εκπαιδευτικές άδειες αποτελούν αυτονόητη επαγγελματική υποχρέωση για την τεκμηρίωση της αρχαιολογικής πληροφορίας και την διάθεσή της στους πολίτες και θεωρούμε απολύτως απαράδεκτο κάθε περιορισμό τους και για οποιονδήποτε λόγο. Κατά τον ίδιο τρόπο, η παροχή υλικού για μελέτη και οι δημοσιεύσεις παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένες σε ακαδημαϊκά πρότυπα βαθιά συντηρητικά και εν πολλοίς παράνομα, ενώ τα ευρήματα υπόκεινται στη φθορά της αφάνειας. Η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας αλλά και η διάθεση χρημάτων για έρευνα και από το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί υποχρεωτική μας διεκδίκηση.

 Οι συνεχείς προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την απόδοση της πολιτισμικής πληροφορίας πίσω στο κοινωνικό σύνολο αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση όλων μας. Η απόκλιση από αυτόν τον στόχο μας απομακρύνει συχνά ως κλάδο, τόσο από την άσκηση αυτοκριτικής, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, που πλέον έχουν ανάγκη από καινοτόμες ανταποδοτικές δράσεις και νέους τρόπους πρόσληψης της πολιτιστικής εμπειρίας. Η εμμονή σε ελιτίστικες και συντεχνιακές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσει μόνο σε απομόνωση και σε κακό υπολογισμό της επιστημονικής αξιοποίησης του επαγγελματικού μας χρόνου, όπως είναι ενίοτε και η κακή διαχείριση της επιδημίας.

 Οφείλουμε ξεκάθαρα να πληροφορήσουμε τους μελλοντικούς συναδέλφους και σημερινούς φοιτητές αρχαιολογίας, πως το εργασιακό τους μέλλον είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο παρά τη διαρκή ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των μνημείων. Για το λόγο αυτό η ΝΕΚΙΑ θεωρεί απαραίτητη τη διεξαγωγή θεματικών ημερίδων σε όλα τα πανεπιστήμια από τον ΣΕΑ.

 Η κατάρτιση αρχαιολογικού κτηματολογίου, η τεκμηριωμένη θέσπιση ζωνών προστασίας και η κήρυξη νέων αρχαιολογικών χώρων αποτελούν προτάσεις – εργαλεία προκειμένου, ό,τι δημιουργεί φόβο και απώθηση στους πολίτες και στις επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές να καταστεί οικείο και νόμιμο χωρίς εκτροπές. Η εκπαίδευση και η πληροφόρηση είναι η λύση.

 Η άριστη γνώση ξένης γλώσσας στις προσλήψεις εκτάκτων συναδέλφων δεν είναι δυνατόν να αποτελεί προαπαιτούμενο. Είναι δίκαιο να συνυπολογίζεται ως ένα επιπλέον προσόν, όμως δεν θα πρέπει να αποκλείει αρχαιολόγους με σημαντικά επιστημονικά προσόντα και εμπειρία. Ασφαλώς θα πρέπει και να αμείβεται.

 Προτείνουμε τη δημιουργία ενός forum συζήτησης για όλα τα μέλη στον ιστότοπο του ΣΕΑ, όπου θα μπορούμε διαρκώς να ανταλλάσσουμε απόψεις για τα ζητήματα που μας αφορούν. Έτσι, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί με χαμηλό κόστος μια ανατροφοδοτούμενη δεξαμενή σκέψεων και προτάσεων, ένας χώρος κατάθεσης των απόψεων, της κριτικής, ακόμη και των διαφωνιών μας. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουμε φίλοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Τα μνημεία χρειάζονται πρωτίστως γνώσεις, καθαρή κρίση και κοινή λογική.

Η ΝΕΚΙΑ επιδιώκει εκ νέου την αντιπροσώπευσή της στο ΔΣ του ΣΕΑ, γιατί σε κάθε περίπτωση η διατύπωση διαφορετικών προτάσεων με τρόπο οραματικό, ευθύ και καθαρό αυξάνει την αξιοπιστία των αποφάσεων, προσκαλεί δε κάθε συνάδελφο που συμφωνεί με τα παραπάνω να την στηρίξει με τον λόγο και την υπογραφή του.


18-2-2011                                             ΝΕ.ΚΙ.Α

http://www.nekiarx.blogspot.com/
e-mail: nekiarx@gmail.com

No comments:

Nekia
NEKIA