Thursday, November 1, 2012

Αναγνώριση Προϋπηρεσίας Αρχαιολόγων

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Συμπληρώθηκαν ήδη έξι χρόνια από τη μονιμοποίηση μεγάλου αριθμού ενεργών αρχαιολόγων, με βάση το Π.Δ. 164/2004 (Διάταγμα Παυλόπουλου), ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα μας για εργασιακή αποκατάσταση στο αντίστοιχο επιστημονικό μας πεδίο, και στελεχώνοντας, ταυτόχρονα την Αρχαιολογική Υπηρεσία με έμπειρα στελέχη.

Αυτό το επιστημονικό προσωπικό, πανελλαδικά, απέκτησε την εμπειρία του, απασχολούμενο σε εκτέλεση αρχαιολογικού έργου, με σύναψη ποικιλόμορφων συμβάσεων εργασίας. Είτε απ’ ευθείας με Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε με Ν.Π.Δ.Δ. ή τέλος με τρίτους (κυρίως ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρείες), οι οποίοι εκτελούσαν δημόσια έργα, όπου και προηγήθηκαν σωστικές ανασκαφές, πάντα υπό την επίβλεψη και κατόπιν υποδείξεως των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η συνολική αποκτηθείσα προϋπηρεσία, αναγνωρισμένη από το Α.Σ.Ε.Π., ενώ κατέστησε δυνατή τη μονιμοποίησή μας, εν τούτοις, δεν λογίζεται, μέχρι σήμερα, ως τέτοια για την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, των ίδιων προσώπων-υπαλλήλων. Το αντιφατικό του πράγματος, αφορά στις συμβάσεις εργασίες προσωπικού, σε εποπτευόμενους φορείς εκτέλεσης αρχαιολογικού έργου (ΤΔΠΕΑΕ) και σε δημόσια τεχνικά έργα (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΜΕΤΡΟ κ.α.).

Με λίγα λόγια, με την παραπάνω αναντιστοιχία πραγματικού χρόνου υπηρεσίας-υπηρεσιακής κατάστασης (βαθμός, μισθολογικό κλιμάκιο), αδικείται η πλειονότητα των νεότερων συναδέλφων, αλλά και αρκετών παλαιότερων, για τους οποίους εκκρεμεί η ενσωμάτωση παρόμοιας, κατά το παρελθόν, προϋπηρεσίας στη συνολική τους υπηρεσία. Τα παρεπόμενα αποβαίνουν εις βάρος τόσο της ανέλιξης συναδέλφων, όσο και της οικονομικής κατάστασης όλων μας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια φθίνει με δραματικό ρυθμό.

Οι προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα αντίστοιχα υπηρεσιακά συμβούλια, αναδεικνύει, έστω και κατά συγκυρία, μία άλλη πτυχή του επίμαχου προβλήματος της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας, αυτή της ευρύτερης συμμετοχής στα κοινά και της πολυφωνικής εκπροσώπησης. Ενώ το εκλογικό σώμα για το Β΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Αρχαιολόγοι Ι.Δ.Α.Χ.), υπολογίζεται στα 600 περίπου μέλη, το δικαίωμα του ‘εκλέγεσθαι’, έχουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, οι συνάδελφοι Β΄ & Γ΄ βαθμού, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τους 200. Με λίγα λόγια, αποκλείονται αυτομάτως περισσότερα από τα 4/6 του εκλογικού σώματος!! Είναι βέβαιο, ότι με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία επιπλέον 3,5 χρόνων (δηλ. το μισό του ανώτερου ορίου των 7 χρόνων που προβλέπει ο Ν.4024/2011), οι παραπάνω αναλογίες θα ήταν ριζικά διαφορετικές από τις υπάρχουσες, με σαφώς περισσότερους συναδέλφους, τουλάχιστον, να αποκτούν το δικαίωμα του ‘εκλέγεσθαι’.

Η ΝΕ.ΚΙ.Α., από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της (2007), έστω και με την μικρή εκπροσώπησή της στις δύο τελευταίες αρχαιρεσίες, με μία μόνο έδρα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έβαλε ως προτεραιότητά της, την προώθηση του θέματος της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των συναδέλφων. Στο πλαίσιο αυτό, και με την πίστη της ευτυχούς κατάληξης προς όφελος όλων των συναδέλφων και της Υπηρεσίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών των μελών του Σ.Ε.Α., για την αναγνώριση προϋπηρεσίας, με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος και την προώθησή του, μέσω των συλλογικών οργάνων και στην πολιτική ηγεσία.

Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι καλούνται να συμπληρώσουν τα ζητούμενα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, χρόνο υπηρεσίας προς αναγνώριση, υπηρεσία εκτέλεσης ) στο συνημμένο έντυπο καταγραφής και να το αποστείλουν στο email της ΝΕΚΙΑ (nekiarx@gmail.com), διαδίδοντάς το παράλληλα και σε άλλους συναδέλφους, ΓΙΑΤΙ:

                                                                   ΕΜΑΣ ΑΦΟΡΑ!!


Πίνακας Μη Αναγνωρισμένης Προϋπηρεσίας


Nekia
NEKIA